ANGGUR DAN
KHASIATNYA
Sejak zaman dahulu kala, anggur telah
mencuri perhatian deria kita dengan kecantikan, kemanisan dan kelazatannya,
juga keupayaannya untuk menghilangkan dahaga. Kini, pakar sains penyelidikan
menemui fakta baru yang menarik tentang anggur dan bagaimana ia memberi manfaat
kesihatan dalam pelbagai cara. Kebanyakan daripada penyelidikan ini
menumpukan kepada kesan fitonutrien anggur, komponen tumbuhan boleh dimakan
yang nampaknya memberi kesan positif ke atas kesihatan manusia.
Hasil penyelidikan semasa ke atas anggur
membawa berita baik:
1.
Anggur Membekalkan Banyak Antioksidan. Anggur semua
warna kaya dengan campuran antioksidan – termasuk polifenol, seperti flavonoid
dan resveratrol. Antioksidan yang sangat bermanfaat ini meneutralkan radikal
bebas yang membawa mudarat untuk mencegah proses pengoksidaan yang merosakkan
sel. Bunyinya memang teknikal, tetapi hakikatnya, peneutralan radikal
bebas berlaku secara semula jadi apabila kita makan makanan seperti anggur yang
kaya dengan antioksidan. Apabila radikal bebas dibiarkan bermaharajalela,
keadaan yang dinamakan "tekanan oksidatif" berlaku. Tekanan oksidatif
kini dikaitkan dengan banyak penyakit kronik, dan juga penuaan.
2.
Antioksidan Resveratrol Yang Menakjubkan. Anggur adalah makanan
sumber utama fitonutrien yang sangat mujarab. Resveratrol adalah komponen
dalam kulit anggur yang boleh didapati dalam anggur ketiga-tiga warna. Banyak
kajian telah mengenal pasti resveratrol sebagai antioksidan dan antiradang yang
sangat mujarab, dan berpotensi untuk memberi kesan ke atas pelbagai isu
kesihatan, daripada kanser hingga Alzheimer, dengan keupayaan yang boleh
memanjangkan jangka hayat.
3.
Resveratrol Menentang Kanser. Banyak kajian berjaya mengesan
aktiviti anti kanser daripada resveratrol. Hasil kajian makmal
menunjukkan resveratrol menghindari kesan kanser dalam ketiga-tiga peringkat
perkembangan: permulaan, pertumbuhan dan kemaraan. Resveratrol dalam anggur –
tetapi bukan resveratrol yang terdapat dalam wain – juga dikaitkan dengan
keupayaan mengurangkan risiko kanser payu dara.
4.
Sayangi Jantung Anda : Makan Anggur. Kajian ke atas
manusia menunjukkan bahawa pengambilan pelbagai jenis anggur boleh menyokong
kesihatan jantung dengan membaiki pengedaran darah, fleksibiliti arteri dan
fungsi saluran darah. Komponen anggur juga boleh mencegah pengumpulan
platelet, yang boleh menyebabkan pembentukan darah beku.
5.
Kolesteral LDL : Makan Lebih Anggur. Anggur juga
menyokong kesihatan arteri dengan mencegah pengoksidaan kolesterol
"LDL" jahat, yang menjadi punca utama mendapan plak dalam arteri.
6.
Anggur Baik untuk Kurangkan Tekanan Darah Tinggi. Kajian makmal yang
dijalankan baru-baru ini mendapati tekanan darah tikus naik apabila haiwan ini
diberi makanan masin. Apabila anggur ditambah ke dalam diet mereka, tekanan
darah turun, fungsi jantung bertambah baik, dan keradangan seluruh badan
berkurangan. Haiwan ini juga menunjukkan kurang tanda kerosakan jantung
berbanding tikus yang tidak diberi anggur dalam diet mereka.
7.
Menentang Lemak? Apabila anda teringinkan sesuatu yang menyegarkan – seperti
anggur – selepas menikmati makanan berat, sistem pengedaran anda mungkin cuba
menghantar isyarat. Satu kajian yang pertama kali dijalankan ke atas
manusia baru-baru ini menunjukkan bahawa pengambilan anggur bersama sajian
makanan berlemak mencegah kemudaratan yang dibawakan oleh lemak. Peserta kajian
yang mengambil sajian makanan yang sama tetapi tidak mengambil anggur mengalami
kekurangan pengaliran darah sebanyak 50%.
8.
Anggur Baik untuk Kesihatan Kolon. Kajian yang pertama kali dijalankan ke atas pesakit kanser kolon
yang makan 2 1/2 cawan anggur sehari selama dua minggu menunjukkan kekurangan
47% gen yang merangsang pertumbuhan tumor dalam kolon. Manfaat ini diamati pada
tisu sihat dalam kolon pesakit, iaitu tisu bukan kanser, yang menandakan
potensi peranan anggur dalam kesihatan kolon.
9.
Anggur Adalah Makanan Otak. Hasil kajian awal nampaknya menunjukkan anggur membantu melindungi
kesihatan otak dengan menentang tekanan oksidatif dan keradangan, atau dengan
mensasarkan tindakan gen tertentu yang terlibat dalam penyakit otak, seperti
penyakit Alzheimer dan Parkinson.
10.
Anggur Baik untuk Mata. Anggur mengandungi lutein dan zeaxantin, dua karotenoid penting untuk mengekalkan
kesihatan mata bila usia kita meningkat.
11.
Anggur atau Ubat Penahan Sakit Artritis?
Ini adalah soalan yang baik. Mengapa
tidak ambil kedua-duanya? Kajian ke atas haiwan mendapati bahawa diet
yang diperkaya dengan anggur mengurangkan banyak kesakitan yang dikaitkan
dengan artritis, manakala ubat Meloxicam untuk mengurangkan kesakitan tidak
menunjukkan kesan ke atas kesakitan. Namun, rawatan kombinasi anggur dan
Meloxicam memberi lebih banyak kelegaan berbanding pengambilan hanya salah satu
daripadanya.
12.
Menyokong Kesihatan Lelaki: Prostrat bengkak amat membimbangkan lelaki pertengahan umur dan lelaki
lebih tua. Beberapa kajian ke atas haiwan mendapati bahawa pengambilan anggur
melindungi kaum lelaki daripada kehilangan fungsi pundi kencing yang dikaitkan
dengan bengkak prostat, yang boleh menyekat sebahagian uretra (salur kencing)
dan menyebabkan pundi kencing menjadi lemah. Tambahan anggur ke dalam diet
memberi kesan antioksidan yang kuat dan ciri perlindungan membran yang banyak
mengurangkan kerosakan pundi kencing dan memulihkan kerosakan pundi kencing
yang disebabkan oleh sekatan sebahagian daripada ureta.
13.
Anggur. Khasiat Kebaikan Asas: Anggur tidak mengandungi lemak, hampir tidak mengandungi natrium dan
rendah lemak. Anggur juga mengandungi kalium. Selain rasanya yang lazat,
anggur mudah didapati dan mengekalkan kesegaran serta kegaringannya lebih lama
daripada kebanyakan buah-buahan lain!
14. Kanak-Kanak Gemar Anggur: Lihat hasil kajian dan beri
kepercayaan kepada naluri anda dan kata-kata yang keluar dari mulut anak-anak
kecil anda… "Ibu, saya nak makan anggur!" Ya, kanak-kanak gemar makan
anggur. Kanak-kanak menganggap anggur sebagai snek dan manisan yang
menyeronokkan. Tidakkah anda lebih suka kalau anak-anak anda makan buah-buahan
yang berkhasiat seperti anggur daripada mengambil snek yang kurang mengandungi
nutrien dan fitonutrien? Jawapannya ada pada anda.