Mengapa Ketuhar Gelombang Mikro Bahaya?
Ketuhar gelombang mikro
(KGM atau microwave oven) ialah antara peralatan moden yang popular di
kalangan para suri rumah dan pengusaha restoran di dunia sebagai jalan pintas
menyediakan makanan untuk keluarga dan pelanggan.
Ketuhar ini amat
popular kerana kecekapannya memanaskan makanan dalam sekelip mata. Lebih-lebih
lagi amat membantu pada bulan puasa, waktu sahur terutamanya. Para ibu dan isteri hanya perlu memasukkan makanan ke
dalam ketuhar dan tekan punatnya. Sekelip mata makanan panas sudah pun
terhidang. Justeru hampir setiap rumah kini memiliki KGM.
Cara Masak Melawan Fitrah
Cara memasak atau
memanaskan makanan di atas api atau ketuhar biasa bermula dengan makanan panas
di bahagian luar dahulu kemudian barulah haba masuk ke bahagian dalam.
Berlainan dengan penggunaan KGM, makanan yang dimasak atau dipanaskan akan
menjadi panas dibahagian dalam dahulu barulah haba bergerak ke luar.
Ini boleh dilihat
dengan membakar kentang di dalam KGM untuk satu tempoh yang agak lama, katakan
sejam. Walaupun kelihatan seperti belum masak, tetapi jika dibelah tiada apa di
bahagian dalamnya melainkan arang.
Inilah yang dikatakan
cara memasak melawan fitrah. Pastinya sesuatu yang melawan fitrah lazimnya membawa
keburukan.
KGM Pengancam Nyawa
KGM diperkenalkan
kepada orang ramai pada sekitar pertengahan 1950-an. Ketika itu tidak banyak
kajian saintifik terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro. Cuma
kebelakangan ini barulah pelbagai kajian dan penyelidikan dilakukan terhadap
kesannya kepada kesihatan manusia.
Kesemuanya merumuskan
bahawa ketuhar gelombang mikro menghasilkan makanan yang sangat berbahaya. Ini
agak mengejutkan kerana ketuhar ini baru bersama kita beberapa dekad sahaja.
Namun dalam tempoh yang singkat itu, pelbagai penyakit yang berbahaya dan
pelik-pelik muncul satu persatu. Ini secara teorinya, menjelaskan penggunaan
KGM turut menyumbang kepada meningkatnya pelbagai penyakit yang mengancam
nyawa.
Tidak hairan jika
golongan remaja hari ini ramai yang diserang sakit jantung dan orang muda
seawal usia 20-an dan 30-an mati akibat kanser.
Makanan Jadi Toksik
Dalam penggunaan
ketuhar gelombang mikro, radiasi elektromagnetik menggerakkan molekul-molekul
makanan.
Molekul-molekul ini
“dipaksa” berpusing sedangkan kalau memanaskan makanan cara biasa,
molekul-molekul ini bergerak dari tepi ke tepi. Keadaan berpusing ini
memusnahkan molekul dan kadang kala menyusunnya semula menjadi bahan-bahan
toksik yang menyebabkan alahan kepada manusia.
Badan Tidak Kenal Makanan
Yang dibimbangkan
tentang penggunaan KGM bukan radiasi yang terhasil tetapi bagaimana ia
merosakkan DNA makanan hingga badan manusia tidak kenal bahawa apa yang ditelan
itu ialah makanan.
Kerana tidak mengenali
makanan, badan bertindak menyalutinya di dalam sel-sel lemak sebagai
perlindungan terhadap “makanan mati” atau badan mengumuhkannya dengan pantas.
Sungguh pun telah
banyak bukti saintifik yang didedahkan oleh saintis akan bahaya penggunaan KGM,
para pengeluar tetap mengatakan ia selamat kerana keuntungan yang diperolehi
daripada penjualannya yang berlipat ganda.
Penemuan Mengejutkan
Dua orang penyelidik,
Blanc dan Hertel telah mengesahkan bahawa memasak menggunakan KGM dengan
ketaranya mengubah nutrisi makanan. Hertel telah bertahun-tahun menjadi saintis
makanan dan berkhidamt di sebuah syarikat makanan Swiss terkemuka. Dia dibuang
kerja kerana mempersoalkan prosedur memproses makanan secara luar tabi’i.
Lantas dia bergabung tenaga dan kepakaran dengan Blanc dari Swiss Federal
Institute of Biochemistry
dan University
Institute for Biochemistry.
Kedua-dua saintis ini
mengkaji kesan makanan KGM terhadap 8 individu dengan mengambil darah mereka
sejurus selepas mengambil makanan yang dimasak menggunakan KGM. Blanc dan
Hertel mendapati paras hemoglobin mereka menurun. Hasil kajian ini menunjukkan
orang yang makan masakan KGM cenderung mendapat anemia (kurang darah).
Situasi ini bertambah jelas pada bulan kedua penyelidikan.
Itu baru dua bulan,
bagaimana kalau kita memakannya berbulan-bulan malah bertahun-tahun?
Terdapat banyak jurnal
dan rencana kesihatan dan perubatan yang menjelaskan bahayanya ketuhar
gelombang mikro kepada nyawa manusia. Antaranya:
- http://www.mercola.com/article/microwave/hazards2.htm
- http://www.cancersalves.com/
- http://www.indigosu/n.com/august99/microwave.htmarticle/microwave.html
sumber : wanmus.com & roy.dot.com
kak shima