Tuesday, September 1, 2009

Melawan Dan Mengatasi Masalah Migrain

Menurut kajin Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), migrain merupakan salah satu daripada 3 penyakit utama di dunia pada abad ini, iaitu selepas kanser dan AIDS. Setiap 100 orang 3 daripadanya menghidapi migraine. Kebanyakan statistik kebangsaan turut menunjukan bahawa terdapat lebih kurang 5 hingga 10% populasi menghidapi migrain di mana pesakit kaum wanita adalah 3 kali ganda lebih banyak daripada kaum lelaki.

Apakah itu Migrain?

Migrain merupakan sakit kepala vaskular yang paling biasa berlaku dengan kesakitan yang berlaku di sisi kepala. Simptom-simptom migrain termasuk kesakitan dan ketidak selesa an yang akan menjejaskan kerja seharian, muntah, pening, sensitif kepada cahaya dan bunyi. Serangan migrain mengambil masa sepanjang 4 jam hingga 72 jam, kadang-kala mengambil masa yang lebih lama, serangan tersebut mungkin berlaku berulang kali. Sebelum dan semasa serangan migrain juga mungkin mengakibatkan gangguan saraf dan emos

Siapakah yang sering diserang migrain ?

Umumnya, kebanyakan penghidap migrain merupakan wanita yang berkerjaya, semasa kedatangan haid dan mereka yang mempunyai personaliti jenis A. Tambahan pula, mereka yang mengamalkan cara hidup yang kurang sihat, mengalami tekanan hidup sepanjang hidup akan lebih mudah menghidapi masalah migrain. Jenis sakit kepala vascular ini sering menyerang mereka yang berumur 10 hingga 30 tahun. Akan tetapi, bermula daripada kanak-kanak yang baru saja bersekolah hingga mereka yang berumur 80 tahun turut mengalami migrain.
Apakah Faktor yang Menyebabkan Migrain ?

Sementara itu, mereka yang berumur 15 hingga 55 tahun mungkin pernah mengalami masalah migrain, akan tetapi 70% hingga 80% pengidap adalah mereka yang mempunyai latar belakang keluarga yang sering menghidap migrain. Apa yang menyedihkan adalah kurang daripada separuh penghidap migrain yang berjaya dikenalpasti oleh doktor. Migrain sering disalah tafsir sebagai sakit kepala sinus atau sakit kepala akibat tekanan.

Selain itu, terdapat banyak faktor lain yang akan mengakibatkan serangan migrain. Contohnya, perubahan masa tidur, pola pemakanan, ubat medikasi, cahaya yang kuat,cahaya fluoresen, TV, sesetengah makanan dan bunyi bising yang keterlaluan. Tekanan dan depresi merupakan faktor utama yang dapat dikenalpasti dan diubati.

Pencegahan Migrain

Migrain dapat menjejaskan kualiti hidup. Migrain juga membawa kepada pelbagai jenis risiko kesihatan seperti menghidap penyakit jantung dan faktor risikonya hipertensi dan hiperkolesterolemia. Seperti yang kita ketahui, diet, kualiti tidur, aktiviti dan isu psikologi adalah faktor yang mengakibatkan migrain. Dengan itu, kita harus mengamalkan cara hidup yang sihat untuk mengelakkan daripada migrain. Contohnya:


Elakkan daripada makanan tirosin seperti cheese, coklat, buah citrus, sardin, hati ayam, tomato, susu dan minuman yogurt.

Elakkan daripada daging salai masin seperti sosej, hot dog dan ham; makanan proses yang mengandungi kandungan nitrite yang tinggi dan monosodium glutamate.

Ambil makanan yang tinggi dengan zat besi, vitamin B komplex (telur) dan magnesium (legum, produk kacang, cendawan, porphyra capensi).

Elakkan bahan nikotin yang terdapat dalam rokok, alkohol dan minuman yang mengandungi kafein.

Dapatkan kualiti tidur yang baik dan lakukan senaman secukupnya.

Elakkan masa kerja yang panjang, menonton televisyen dan menggunakan computer.

Penggunaan buku diari untuk mencatatkan insiden migrain adalah amat berguna untuk ahli-ahli kesihatan untuk memahami keadaan anda. Dengan mengenalpasti factor-faktor tertentu dapat mengurangkan berlakunya migrain.

No comments:

Post a Comment